За капаните на варненския общински Бюджет 2021“ алармира Демократична България. Съпредседателите на

...
За капаните на варненския общински Бюджет 2021“ алармира Демократична България. Съпредседателите на
Коментари Харесай

ДБ: Новият заем от 80 млн. лв. изправя Варна пред финансов колапс |

За клопките на варненския общински „ Бюджет 2021 “ сигнализира Демократична България. Съпредседателите на обединяването в Морската столица Васко Василев и Нелко Начев се стопираха на моменти в бюджета, които дефинираха като нелогични и скандални.

Опасения, че плануваното в бюджета изтегляне на нов заем от 80 млн. лева ще качи задлъжнялостта на общината до над 200 млн., с което ще бъде нарушен Законът за обществените финанси, изрази Васко Василев. Той посочи, че съгласно условието на този закон оптималният дълг към 31 декември може да е 192 млн. лева и прикани кметът да излезе пред варненци и да заяви публично какъв брой милиона става дългът на града и колко милиона месечно ще коства на хората обслужването му.

Василев съобщи, че вижда в тези 80 млн. лева преследването на „ предизборни цели ” и уточни, че с приемането на този бюджет общината ще подобри още няколко върха - за най-скъп абстрактен план градска „ Детелина ” - 1,5 млн. лева, и най-скъп Подробен устройствен план на територия отвън общинската – 3,2 млн. лева за „ Технологичен парк ” в Аксаково. Той нападна кмета, че се кани да изразходва десетки милиони за разработване на нови ПУП-ове, без да е изпълнил задължението си по условието на чл.127, ал.9 от Закон за устройство на територията ежегодно да прави отчет пред общинския съвет за осъществяването на Общ устройствен план и да прави оферти за смяна, споделят от Демократична България.

Нелко Начев обърна внимание на годишната стратегия на Община Варна, в която е заложено придобиване и ръководство на
благосъстоятелност при съмнителни условия. Той даде образец с два от тях в местността Салтанат на територията на Приморски парк и уточни, че те са благосъстоятелност на обичана на властта частна компания, реализатор на публични поръчки за стотици милиони, а третият е паркингът под Пикадили парк, благосъстоятелност на страната.

Според него препоръчаните дейности демонстрират, че концепцията на импортираното от ДБ в Общинския съвет предложение за придобиване от Общината на частните и държавните парцели е напълно осъществима, само че има основна разлика сред нея и
желанията на общината, която се състои в това, че вместо да изкупува и придобива зелени площи, с цел да бъдат опазени от застрояване и унищожаване, общината възнамерява да придобие паркинги, с което само стимулира насочването на авто трафик към Приморски парк.

„ С голяма доза сигурност можем да заявим, че евентуално е налице корупционна мотивация за тези планове “, съобщи Начев.
Той изрази и възмущението на Демократична България от метода, по който общинската администрация е решила „ да строи ново учебно заведение “, на
пръв взор изглеждащо похвално желание, до момента в който не стане ясно, че всъщност това значи да се събори доста добре функциониращо стогодишно учебно заведение.

„ Напомняме на ръководещите, че основен приоритет на българина е образованието на децата му и всяко посегателство против учебно заведение се санкционира грубо от общественото мнение и гласоподавателите! Над входа на едно от първите български училища в Котел има надпис: „ Помогни ми да те возвися ”. Нищо възвишено няма в разрушаването на едно съществуващо учебно заведение и ДБ ще се опълчи с целия си разполагаем запас на това желание на ГЕРБ, което в действителност е част от цялостната им политика на опростачване на обществото – запазена марка на тяхното ръководство “, съобщи Нелко Начев.

„ Нека V-та гимназия бъде преместена в нова постройка, изградена върху някой от многочислените общински и държавни терени, които иначе стават обект на корупционни публично-частни партньорства и разпродажби. Не докосвайте обаче съществуващите учебни заведения! “, призова той.

В " Бюджет 2021 " липсват нови значими планове, а ръководещите разчитат единствено на тегленето на нови заеми и ликвидация на собственост като елементарен метод за финансиране на обикновени общински действия, което се трансформира към този момент в рискова процедура за действието на общината и разходването на парите на варненци. Василев и Начев нарекоха този
бюджет рисков за града и изрично настояха за присъствена сесия, така, както се случва във всички огромни градове.

„ Ние от Демократична България ще бъдем на 4-ти в зала „ Пленарна “ дружно с варненци в опит да спасим града от финансов колапс и изрично няма да подкрепим бюджета. Призоваваме общинските съветници, които се усещат варненци, да гласоподават срещу и преди всичко срещу новия заем от 80 млн. А в случай че регионалният шеф не анулира решението за приемане на този бюджет, ние ще сезираме съда “, обявиха те.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР